viernes, 20 de junio de 2008

Text llegit en la presentació del Verger

La Plataforma Ciutadana Riu Girona està formada per veïns de El Verger, Els Poblets i Beniarbeig afectats per la riuada d´ octubre del 2007. No som una entitat política i per tant no decidim el que es fa o es deixa de fer respecte a les ajudes als damnificats o sobre les infrastructures que afecten al riu Girona. Si bé, existim amb el propòsit de seguir aquests esdeveniments i intentar fer-los dur a bon terme.
La idea de la Plataforma va sorgir el mateix dia o el dia següent de la riuada davant la impotència viscuda i la incertesa de tot allò ocorregut, que donava lloc a una sèrie de preguntes que aleshores ens bombardejaven el cap: Per què ha passat? Per què d´ eixa manera? I per què a nosaltres?
Aleshores, un grup de gent ens vam posar en contacte mitjançat internet, vam decidir reunir-nos i vam crear unes bases del que serien els projectes de la futura Plataforma; dels quals 2 n´ eren els més importants: El tema de les ajudes i les actuacions sobre el riu i les pertinents infrastructures per a que no torne a passar mai més. Vam decidir que ambdós assumptes els havíem de tractar paral·lelament, però amb constància i al mateix temps.
Tenim clar que la gent en este moment està molt preocupada per les ajudes i, per això, hem creat una comissió d´ afectats per tal de fer un seguiment de com s´ han repartit i quins criteris s´ han seguit per a denegar-les. Estem a l´ aguait, tractant amb els polítics pertinents, per a que es revisen els expedients i tenim intenció de, amb els suport de tota la gent que esteu ací i que a partir de hui entreu a formar part de la Plataforma, seguir al peu del canó per tal d´ esbrinar que ha passat amb eixes ajudes que ens van prometre i que no acaben d´ arribar o en resum, ens deneguen. Malauradament els emparen les lleis, que ja estan escrites des de fa temps, i que ara els han vingut molt bé als polítics per basar-se en elles i, sobre elles, enviar pocs diners o denegar-nos directament les ajudes que aquell dia de desolació i abans de les eleccions TOTS es van afanyar a prometre.
És difícil, (ja us he dit que tot està escrit i que els emparen les lleis) però hem decidit anar, a poc a poc, pels camins que toca legalment fins que vegem que no hi ha eixida. A partir d´ aleshores, amb la col·laboració de TOTS, prendrem un altre tipus de mesures i reclamaren per les vies que siga necessari, el que ens van prometre, el que ens van dir que ens pertanyia després d´ haver patit tan angoixant tragèdia.
D´ altra banda, voldríem deixar constància, de l´ altre tema important que ens afecta i que ens deuria treure la son tant o més que el rebre els diners. Perquè si el que ens va passar en octubre torna a ocórrer, de res valdrà haver renovat la casa, canviar els taulells, obrar i pintar les parets...; ja que tornarà a quedar tot sota el fang i fins i tot ens pot costar la vida si ens agafa desprevinguts, (més que aquesta 1ª vegada).
Hem creat una comissió tècnica que s´ encarrega d´ estudiar els pros i contres d´ aquelles actuacions que, des dels respectius governs, s´ estan fent sobre el riu i les pertinents infrastructures (no sempre encertades i que fins i tot poden arribar a ser més perilloses que beneficioses per a nosaltres). El pont de El Verger el canviaran “potser” l´ any que ve o qui sap si l´ altre...Però a Beniarbeig ja tenen pont nou sense “ulls” que no obstaculitzarà l´ aigua... (molt bé! A Beniarbeig en la propera avinguda d´ aigua no se n´ eixirà el riu!) A Sanet estan dragant el riu i fer-lo més cabalós (li cabrà més quantitat d´ aigua, baixarà més ràpida, però a Sanet no se n´ eixirà el riu..) Què passarà quan el Girona, ple de gom a gom, d´ aigua i qui sap si de brutícia, amb la rapidesa descontrolada que el caracteritza, arriba a l´ embut en el que s´ ha convertit aquest riu al pas pel nostre poble !? Això també s´ ha de mirar. ..Als membres de la Plataforma, ens preocupa prou...molt! Comprenem que la 1ª a fer per la gent és reclamar els diners però, al temps, la Plataforma vol lluitar per a aconseguir controlar, revisar i poder opinar de si ens convenen o no les actuacions que s´ estan duguent a terme en tota la llera del Girona, des de la Vall d´ Ebo fins a la seua desembocadura en la mar. Perquè el que passe allà dalt ens afecta als pobles de baix.
Sembla que tots ( a la perruqueria, a la carnisseria...) tenim molt clar que si en al riu no hi ha canyes, açò no tornarà a passar. Però com nosaltres no som experts, no ens acabem de fiar del nostre criteri (i no ens la volem tornar a jugar) hem demanat als Ajuntaments afectats, que ens subvenciones per fer una Jornada Tècnica amb geògrafs de prestigi, membres dels Ajuntaments, de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i si cal de Conselleria (a la que podrà acudir tothom que ho desitge) i de la qual eixirà una acta signada en comú pels participants, que ens aclarirà alguns punts sobre les causes així com de les conseqüències d´ allò ocorregut. Com que llavors ja podrem parlar amb propietat també podrem demanar responsabilitats i sobretot buscar solució a eixes causes per a que mai més tornem a sofrir conseqüències semblants!

No hay comentarios: