domingo, 29 de marzo de 2009

Crónica de la Jornada Técnica. Junta Directiva Plataforma

Crònica Jornades tècniques sobre prevenció dels riscos d’inundació
Plataforma Ciutadana Riu Girona - Junta Directiva
Les jornades celebrades a Els Poblets el passat dijous 26, organitzades pel Col·legi de Geògrafs i la Plataforma Ciutadana Riu Girona, ens donaren l’oportunitat a tots els veïns de la Marina de conèixer, de la mà de polítics, tècnics i acadèmics, quins són els instruments i mètodes de gestió dels riscos d’inundació.
Les xerrades van ser inaugurades pel conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, José Ramón García Antón; el conseller de Gobernació, Serafín Castellano; el president del Col·legi de Geògrafs, Antonio Prieto Cerdán; y els alcaldes de Els Poblets, El Verger i Ondara.
Tot seguit, Jorge Olcina, catedràtic de geografia de la Universitat d’Alacant, va parlar de l’estreta vinculació del clima benigne de la Marina Alta amb precipitacions extraordinàries i l’elevat risc d’inundació. Arribant a la conclusió de que la comarca és una zona de risc. Seguidament intervingué una tècnic del protecció civil, María José Crespo, que narrà quin fou el seu treball i l’evolució dels esdeveniments durant la riuada d’octubre del 2007. Per acabar la sessió del matí, Luis Javier Juaristi, Cap de Servei de Planificació i Ordenació Territorial de la Generalitat va abordar la revisió de l’actual Pla d’Acció Territorial sobre Prevenció de Riscos d’Inundació (PATRICOVA); i altre tècnic de la Direcció General d’Aigües, feu especial menció a les actuacions de prevenció d’inundacions realitzades per la Conselleria de Medi Ambient.
A la vesprada, les jornades en van reprendre amb la intervenció de Tomás Nebot, Cap d’Àrea d’Actuacions Mediambientals de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. L’enginyer va fer un repàs per les tasques de gestió ordinàries que la Confederació realitza habitualment a tota la conca el riu Xúquer, i les obres d’emergència, defensa i millora que es realitzaren a la conca del riu Girona durant i després del desbordament del riu. L’acte prosseguí amb una taula rodona, composada per agents socials, en ella prengueren part tècnics municipals i privats dedicats a l’estudi i redacció de plans de prevenció de riscos d’inundació; la Fundació LIMNE, pionera i responsable d’activitats de custòdia del territori per a la protecció dels cursos fluvials dins de l’anomenat “Projecte Rius”; i per un representant de la Plataforma Ciutadana Riu Girona.
Les jornades finalitzaren amb la lectura de la Carta del Riu Girona, manifest elaborat per la Plataforma Ciutadana Riu Girona, i que té com a objectiu la signatura d’un compromís formal entre agents socials i les diferents administracions i institucions per la lluita contra els riscos d’inundació. La presidenta de la Plataforma Ciutadana, María José Mullor, procedí a la lectura pública del manifest.
La clausura oficial de l’acte fou realitzada per Juan José Moragues, president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.
Des de la Plataforma Ciutadana Riu Girona, qualifiquem les jornades tècniques com a un èxit, no només pels assistents sinó també perquè configuraren un acte pioner que permeté reunir tècnics i polítics de diferents administracions amb un objectiu comú: la lluita contra els riscos d’inundació. Esperem que les jornades siguen l’inici d’un procés de col·laboració entre les diferents administracions i la ciutadania.

No hay comentarios: