jueves, 22 de diciembre de 2016

NOTA DE PREMSA

NOTA DE PREMSA

L'episodi de pluges intenses sobre el llevant peninsular que va començar a mitjan setmana passada i que va culminar el dia 19 en la Marina Alta amb les importants avingudes dels rius Girona i Gorgos, ens hauria de fer reflexionar.

El temporal de pluja, vent i fenòmens costaners (que s'ha cobrat víctimes mortals en altres zones) no ha causat greus danys en la nostra comarca, encara que sí ha plenat d'angoixa els nostres cors en fer-nos reviure, en temps real, els infausts esdeveniments de la riuada d'octubre de 2007. Durant massa hores, els veïns de les poblacions de la conca baixa del riu Girona hem viscut un autèntic malson, agreujat pel persistent augment del cabal del riu que amenaçava amb desbordar i inundar habitatges, sobretot en la zona de la seua desembocadura, on els veïns van haver d'abandonar les seues cases. 

Els fets esdevinguts ens han fet recordar que els períodes de tornada de les avingudes del Girona no són quantificables i que, en conseqüència, una recurrència estimada de molts anys, pot anar-se al trast al poc de temps. D'altra banda, convé recordar que després de 9 anys de la riuada del 2007 les infraestructures de pas (ponts) continuen tenint una capacitat insuficient, que els llits dels rius estan abandonats a la seua sort i que la impermeabilització del sòl continua la seua marxa. Està tot igual que en 2007 i el Pla director de defensa contra les avingudes de la Marina Alta dormint en els despatxos de la Confederació.

El temporal de pluja també ha posat a prova els nostres avanços en prevenció: cal preguntar-nos què havera ocorregut si els ponts s'hagueren taponat i el Girona havera desbordat… haurien funcionat els plans d'emergència? s'hagueren evacuat a temps a tots els veïns?

L'angoixa que van patir els ciutadans no és mesurable però les accions humanes per a disminuir-la sí. No hem fet encara els nostres deures i, en conseqüència, hem d'allunyar-nos de l'auto-complaença de la qual presumeixen alguns (perquè no ha passat res) i centrar-nos en buscar remeis reals que allunyen les amenaces. 

No ha passat res perquè el Girona no ha volgut.

No hay comentarios: