sábado, 9 de septiembre de 2017

10è aniversari de les inundacions en el riu Girona

10è aniversari de les inundacions en el riu Girona

PEPE PUCHOL SALORT. Arquitecte. En representació de la PLATAFORMA CIUTADANA RIU GIRONA

Molt prompte es compliran 10 anys del que va ser una catàstrofe sense precedents. Centenars de persones van perdre les seues cases i tot el que hi havia dins. Mobles, roba, fotografies… vides senceres de records van ser arrabassades per una aigua irascible en tan sols uns minuts, sense oblidar la pèrdua d’una vida humana.

A dia de huí, encara existeixen vivendes “amb la marca que va assolir l’aigua” en les seues parets i molts dels ciutadans afectats no aconsegueixen conciliar el son cada vegada que se’ls presenta una sobtada pluja torrencial. I és comprensible. Degut al canvi climàtic i a l’acció humana sobre el medi, cada any s’incrementa exponencialment la probabilitat d’un nou episodi similar al d’aquella vegada i saber quines serien les conseqüencies continua sent prou incert.

Per si algun lector no coneix este tràgic succés, estem parlant de les inundacions causades pel fenòmen de gota freda el 12 d’octubre del 2007 pel desbordament del riu Girona al seu pas per les localitats de Beniarbeig, Ondara, El Verger i Els Poblets, tots ells en la província d’Alacant.

Un d’aquestos pobles, El Verger, juntament amb la Plataforma Ciutadana Riu Girona i altres professionals directament implicats en el cas, hem decidit commemorar els succesos que esdeveniren 10 anys enrere i, així, aprofitar l’ocasió per a concienciar a la població del perill real que continua existint. Encara que, d’altra banda, també se’ls proporcionaran noves idees pioneres sobre el cas i una sèrie d’investigacions dutes a terme recentment sobre com adaptar les vivendes en zona de risc. És per això que duguem mesos organitzant el 10è Aniversari de la Riuada del Riu Girona, un event que es celebrarà el proper 14 d’octubre de 2017 a la Casa de Cultura del Verger.

Este esdeveniment estarà dividit en dues parts principals al llarg del dia: unes jornades més tècniques pel matí i altres de caràcter més social per la vesprada. En la primera d’elles comptarem amb moltes de les persones i unitats que van ser primordials per a ajudar a tots els afectats  en les hores i dies posteriors a la catàstrofe. A més a més, estarà present un grup de convidats d’alt nivell acadèmic i professional, amb l’objectiu de debatre temes d’actualitat sobre l’assumpte. D’altra banda, en la segona part, tenim una aproximació més social, en la que podran participar tots els presents dels actes que vagen desenvolupant-se i comptarem amb cares molt conegudes properes al cas.

El programa completament detallat es presentarà en breu, al llarg de les properes setmanes. No poden faltar a esta cita indispensable, tant si els preocupa el medi ambient que els envolta com el futur del seu entorn.

http://lamarinaplaza.com/ca/2017/09/09/10e-aniversari-de-les-inundacions-en-el-riu-girona/

No hay comentarios: